دستورالعمل اجرا و کنترل کیفیت اجرای ژئوممبرین HDPE در مخازن روباز
دستورالعمل اجرا و کنترل کیفیت اجرای ژئوممبران HDPE در مخازن روباز
از کاربردهاي عمده ژئوممبران HDPE می توان به اجراي عایق مخازن خاکی و بتنی ذخیره سازي آب کشاورزي و پرورش آبزیان، پوشش کانال هاي انتقال آب، مخازن ثانویه و عایق فونداسیون مخازن صنایع نفتی، مخازن و الگون هاي تصفیه صنعت آب و فاضالب، آب بندي سدها، حوضچه هاي تبخیر، لندفیل ها (مخازن دفن بهداشتی زباله), حوضچه هاي گل حفاري و هیپ لیچینگ صنایع معدنی اشاره نمود.خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب این نوع ژئوممبرین در کنار مقاومت شیمیایی بالای آن در کنار سهولت و سرعت اجرا دلیل گسترش کاربرد آن در موارد ذکر شده می باشد.
ارزیابی کیفی ژئوممبرین HDPE تولید شده بر اساس استاندارد مرجع GRI-GM13 و سایر استانداردهاي بین المللی انجام می شود. همچنین استاندارد ملی با شماره INSO 15582 1st 2018 براي این محصول با کاربردهاي زیست محیطی تدوین شده است.
عدم اجراي صحیح لایه ژئوممبرین، علیرغم کیفیت بالای محصول و مطابقت آن با استانداردهاي تولید، می تواند سبب کاهش مدت زمان بهره برداري و همچنین بروز مشکلاتی از قبیل ایجاد نشتی در مخزن،هدر رفت آب و یا خطرات زیست محیطی گردد؛ از اینرو اجراي صحیح عایق فوق امري ضروري در جهت رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلندمدت پروژه ها خواهد بود.
به طور خلاصه جهت اجراي صحیح ورق ژئوممبران لازم است موارد زیر مد نظر قرار گیرد:
در نظر گرفتن ملاحضات طراحی
حمل و نقل، تخلیه، انبارش و نگهداري ژئوممبرین در محل اجرا
ژئوممبرین ها می بایست تنش هاي محیطی مانند تنش هاي ناشی از شرایط آب و هوایی و تنش ها و جابجایی هاي احتمالی ناشی از فشار سیال که معموال بر روي تاج مخزن ایجاد می شود را در زمان بهره برداري تحمل کنند.از اینرو با توجه به موارد ذکر شده، مهمترین ملاحضات طراحی در اجراي ورق ژئوممبرین به شرح ذیر خواهد بود :
ژئولوژي بستر
مشخصات فنی مصالح ژئوسنتتیکی مورد استفاده
شرایط آب و هوائی محل اجرا و بهره برداري
بررسی تنش هاي موضعی و کلی وارده به منظور جلوگیري از شکست نرم و ترد